Hout of kunststof, wat wil je nou?

Een houten, beschermende vloer heeft een hele andere uitstraling dan een kunststof evenementvloer, dat zul je met me eens zijn. Hout oogt warmer en is daardoor sfeervoller. De gebruiksvoordelen van een kunststof vloer zijn echter vele malen groter. Vanuit de evenementenbranche kreeg ik steeds vaker de vraag of wij een kunststof vloer kunnen produceren met een warmere uitstraling. Dat bracht me op een geweldig idee…

West-Europa kiest voor hout

Door de jaren heen heb ik kunnen constateren dat in West-Europa vooral houten vloeren worden ingezet tijdens evenementen, omdat het een goedkope oplossing is. Daarbij heeft het die sfeervolle uitstraling waar menigeen naar op zoek is. De ongemakken van een houten vloer zijn echter talrijk: een korte levensduur, niet te bereiden door voertuigen zoals heftrucks en bestelbusjes en de vloerdelen zijn ongelijk en onstabiel, dus een gevaar voor voetgangers. Hout is bovendien moeilijk schoon te maken en daardoor ook onhygiënisch: vetten, zuren en uitwerpselen trekken immers in de nerven.

Kunststof vloeren hebben veel meer voordelen

Daartegenover zet ik de voordelen van een kunststof vloer: een stabiele, veilige oplossing voor voetgangers en voertuigen, een lange levensduur en makkelijk te reinigen. En er trekken geen schimmels en bacteriën in het materiaal. Bovendien is een kunststof vloer ook indoor toe te passen en geschikt voor particulier gebruik, in tuinen, op balkons of op de camping bijvoorbeeld.

Kunststof hoeft niet duurder te zijn

Kunststof lijkt in eerste instantie een dure oplossing, maar als je het goed calculeert blijkt het prijsverschil met hout nog niet zo groot te zijn. Sterker nog, op den duur ben je zelfs goedkoper uit. Echter, heel erg gezellig ziet een kunststof vloer er meestal niet uit. En dat blijkt vooral in de evenementenbranche toch een ding te zijn.

Een houtstructuur op kunststof

Dus… hoe maken we het sfeervol met kunststof vloeren? Mijn idee was heel simpel: een houtstructuur aanbrengen op onze kunststof vloeren. Maar toen begon onze zoektocht naar een duurzame manier van produceren. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat na een keer gebruik de houtstructuur ver te zoeken is door slijtage of schoonmaak. Printen bleek niet geschikt omdat de hechting van inkt op HDPE (High Density Polyethyleen) niet optimaal is. Bovendien bleek de inkt niet krasbestendig genoeg.

In mould labeling is de oplossing!

Wat hebben we dus gedaan? We hebben een nieuwe matrijs ontwikkeld waarmee we tijdens het productieproces IML kunnen toepassen. Met andere woorden: tijdens het spuitgietproces wordt de folie met houtdessin over de hexagonale tegel heen getrokken, waardoor deze als het ware samensmelten. Een goede hechting gegarandeerd en ook de krasbestendigheid is hiermee optimaal.

Woodhex?

Ik ben best trots op onze kunststof vloer met stoer houtdessin. Nu nog een goede naam bedenken. Het is een hexagonale tegel met een houtprint. Dus Hexwood of Woodhex ligt voor de hand. Maar ondertussen hebben onze designers ook gras, kiezels, water en allerlei andere dessins ontworpen. Alleen ‘wood’ volstaat dus niet: er kan veel meer met IML.

Heb jij een goed idee voor een toepasselijke naam? Laat het me weten, ik ben er heel benieuwd naar!

 

Door René Boeren, 8 maart 2018

 

Hout of kunststof, wat wil je nou?